FFG G3 Gebonden EPDM Granulaat en geluid
De gekleurde EPDM-rubbergranulaten van DutchPanna worden in de Europese Unie vervaardigd. De gevulkaniseerde (verknoopte) rubbersamenstelling is gemaakt van de grondstof EPDM-rubber (ethyleen-propyleen-dieenrubber) en additieven zoals minerale vulstoffen, paraffineolie, technische hulpstoffen, kleurstoffen en op zwavel gebaseerde crosslinkers die een brug vormen met dubbele moleculaire binding. Ze zijn binnen verschillende kleuren en standaardgrits beschikbaar.
Naast de bekende eigenschappen van EPDM-rubbergranulaten zoals duurzaamheid, stroefheid, esthetische eigenschappen en weerbestendigheid bezit dit materiaal in PU-gebonden vorm nog een aantal zeer positieve geluidstechnische voordelen.
De toplaag van is samengesteld uit poreus (water – en luchtdoorlatende) PU-gebonden EPDM-granulaat. De persing, holle ruimte (ca. 20%) en densiteit van het materiaal draagt bij tot absorptie van ruimtegeluid. De geluidsgolven kunnen makkelijk in het materiaal indringen en worden geabsorbeerd door de holle ruimte. Binnen in het materiaal wordt geluid diverse kanten opgestuurd, zodat het uittredende geluid van een andere frequentie en sterkte is. Er vindt geen directe weerkaatsing plaats. Deze dynamische eigenschappen van het materiaal leiden ook tot nagalm-afremming. Hierdoor is dit materiaal uitermate geschikt voor binnenruimten of projecten opgesloten door hoge bebouwing. De bereikte waarden van nagalm-demping zijn uiteraard afhankelijk van externe omstandigheden maar bereiken in de praktijk van de waarden van as 0,38 voor 320 Hz en as 0,66 voor 2500 Hz. Deze waarden leiden tot een vermindering van de reflectie-energie in de ruimte en daardoor tot verbetering van de akoestiek.
De resultaten van de geluid absorptiewaarde van de FFG G3 PU-gebonden EPDM-granulaten is gebaseerd op dezelfde materiaaleigenschappen. De holle ruimten en de zachtheid van het materiaal plus de verschillen in demdensiteit van het oppervlak dragen bij tot sterke geluidsabsorberende eigenschappen. De bereikte waarde ligt meestal rond – 3,5 tot 4,5 Db, wat bijna een halvering van het waarneembare geluid betekent . Meer exacte resultaten zijn vast te stellen door praktijkproeven op locatie.
Ook de trilling dempende en contactgeluid dempende eigenschappen van dit materiaal zijn niet te verwaarlozen. Voor de vermindering van trilling van de materialen is de gebruikte EPDM laag uitstekend geschikt. De waarde van de vermindering van trilling kan afhankelijk van gebruik door de verandering van de totale laagdikte van de EPDM worden beïnvloed.
De contact geluiddempende eigenschappen, welke mede afhankelijk zijn van constructie onderdelen en montagewijze zijn zeer indrukwekkend.
Comments are closed.